Her snakker vi enten monstermarginer eller vekstpotensial Harry Potter-style

Verdien av Nel stiger med 2,5 milliarder kroner på melding om en ordre på 110 millioner kroner.

Foto: Fredrik Hagen / NTB

Hydrogenaksjen Nel stiger hele ti prosent på Oslo Børs etter at selskapet torsdag meldte om en ordre på levering av elektrolyserør for 11 millioner euro (110 millioner kroner).

Markedsverdien av Nel steg dermed med cirka 2,5 milliarder kroner til over 27 milliarder kroner.

Når markedsverdien av selskapet stiger med 2,5 milliarder på bakgrunn av en ordre på 110 millioner kroner prises det åpenbart inn et eller annet som er meget bullish. Det vil trenges ytterligere 22 slike ordrer bare for at kontraktsverdien skal matche økningen i Nels markedsverdi.

Vi vet ikke hva ordren på 110 millioner kroner gir av inntjening, men umiddelbart skulle man tro investorene priser inn monstermarginer. Det er neppe tilfellet.

Elektrolyserørene skal leveres til Ovako, en europeisk produsent av stål. Selskapet er eid av Nippon Steel. Utstyret skal installeres i Ovakos anlegg i Sverige, og skal bli den første fabrikken i verden til å bruke hydrogen til å varme stålet før det formes videre. Karbonfri hydrogen skal erstatte propangass som i dag benyttes til oppvarmingen.

Konverteringen til hydrogen ventes å redusere Ovakos CO₂-utslipp fra stålproduksjonen med 50 prosent fra allerede lave nivåer.

Nel-sjef Jon André Løkke kaller leveransen «groundbreaking», og at det er et enormt potensial for å redusere utslipp av CO₂ fra slik oppvarming av stål ved å bruke grønn hydrogen.

Problemet er at skal man kunne forsvare en økning i Nels markedsverdi med 2,5 milliarder kroner bør Ovako-ordren bety at enten har marginene skutt i været eller så prises det inn en betydelig vekst. Det er lite som tyder på at Nel over natten har klart å heve marginene på leveranser av elektrolyserør, som etter hvert kan betraktes som en standard vare. Da gjenstår hårete forventninger til at Nel skal kunne levere mange nye elektrolyserør til denne type industri.

Det er et faktum at Nels ordreinngang har skuffet både analytikere og aksjonærene. Derfor er det klart at alle tegn til at ordretørken er over vil bli tolket som en meget positiv nyhet.

Nel har riktignok annonsert en rekke ordrer i det siste. Problemet er at de fleste av disse meldingene ikke har sagt et pipp om kontraktsverdier. Slik sett er det et voldsomt fremskritt i Nel-sammenheng å faktisk få en ordre der Nel-ledelsen finner det bryet verdt å oppgi kontraktsverdien.

Så skal det sies at det er ikke første gang Nel rapporterer ordrer som liksom skal være «groundbreaking», samtidig som Nel-aksjen har gått i været.

Så lenge investorene er villige til å sende prisingen av selskapet i været på grunn av slike kontrakter er det selvfølgelig rasjonelt for Nel-ledelsen å sikre flere tilsvarende kontrakter, nærmest uansett hvilken driftsmargin man har på kontrakten.

Men lønnsomheten må på et eller annet tidspunkt dokumenteres i kvartalsrapportene. Der er vi ikke ennå.

Langt ifra.